Robotolnak a tanárok

Múlt szombaton tartottuk az első őszi foglalkozásunkat. Tanároknak tartottunk foglalkozást arról, hogyan lehet a microbittel robotot vezérelni. Tíz főnek hirdettük meg az eseményt, de mivel több mint ötven tanár jelentkezett kibővítettük a létszámot 20 főre úgyhogy a terem jól meg is telt. Főleg, hogy VIP vendégnek beállított orosz barátunk Dimitry, aki sem magyarul, sem angolul nem beszélt, de legalább lelkes volt és boszorkányos ügyességgel kombinálta a google fordítóját és hangfelismerő szoftverét. Haraso! … Mellesleg a robot szláv eredetű szó, úgyhogy összeértek a dolgok.

A délelőtt a microbit alap tulajdonságait és programozását vettük át. Beletettünk egy-két meglepi feladatot, aminél erősen dolgoztak a fogaskerekek az agyakban. Mókás volt a tanárnőket és tanárurakat mint nebuló látni az iskolapadban. Az feltételes elágazást érdemes még gyakorolni, nekünk pedig pár diát készíteni róla a legközelebbi foglalkozásra.

Délután a robottal foglalkoztunk, ez garantáltan kihozza mindenkiből a gyermeki lelkesedést. Hiába, amint elidul a robot, melegség önti el az embert és boldog, hogy egy élettelen szerkezetet mozgásra bírt. Nem is akárhogy! A robot rajzolni kezdett, volt aki napocska rajzolását lőtte be a robotnak, mint életcél. Volt aki négyszöget akart rajzoltatni, ami nehezebb, mint gondolnánk. A spirál csak keveseknek jött össze, pedig egy szép Fibonacci spirál gyönyörködteti a szemet.

A foglalkozás vége felé megtanultuk hogyan kell vonalat követni és különböző érzékelőket használva akadályokon átjutni. Minél jobb eredmény elérése érdekében versennyel ösztönöztük a tanárokat. Egy versenypályán kellett önállóan végigmennie a robotnak. Az első helyezett Ötvösné Tomkó Zsófia tanárnő lett és egy kis robotot kapott ajándékba.

A foglalkozás anyagát innen letölthetitek.